Noteringar från specialprovning 8 mars
2003. (Provning 34)
Så har SMAD då återigen
genomfört en provning av högklassig whisky. Samtliga fem provningswhiskyn
höll en hög nivå och det var ingen av dem som på något sätt föll ur ramen. Blev
också extra tydligt vid jämförelse med referenswhiskyn (Glenlivet
12Y). Jag uppfattade att det var fler än jag som hade svårighet att plocka ut
endast en vinnare. Den omröstning som gjordes gav dock en förkrossande seger
till de två rökigaste med Talisker i topp strax före Brora. Övriga tre whiskyn fick endast ströröster av några
tappra avvikare (bl.a. undertecknad).
Några noteringar för provade whiskyn.
Doften dominerades av smörkolesötma. I smaken framträdde
bl.a. sötma och krämighet. Lång smak med bestående sötmatoner. Lagringen på Sauternesfat
(Château d´Yquem) har skett de sista 2 åren. Betyder
alltså en normal 18-åring med slutlagring på sötvinsfat.
Var en annorlunda Glenmorangie och bättre än jag
förväntat mig. Någon tyckte också att den växte efter en tid i glaset och blev
bättre.
Den ojämförligt bästa Bunnahabhain
jag provat. Blev också slutligen min favorit. Trätonerna var markanta i doften. Smaken var balanserad och
fyllig och med en aning torra trätoner. Eftersmaken
var lång med viss kryddton. Har utsetts till bästa
whisky vid ”The Scottish Merchants Challenge 2003”.
Mortlach 42Y/1959, 40%; Gordon&MacPhail; 1600:- kr
Här hade styrelsen gjort en liten miss; vi provade exakt
samma whisky för ett år sedan. Blev då framröstad som provningens näst bästa
whisky, men klarade sig sämre vid denna provning. De dill- och trätoner som man kan känna i gammal whisky var tydliga här. Smaken var torr med
tydliga trätoner och aning dill. Lång eftersmak, där
framför allt torrheten var markant framträdande.
Talisker 20Y, 62%; 1300:- kr
Kvällens favorit. 20-åring som lagrats
på sherryfat. Krutröken var framträdande i doften.
Smaken börjad med sötma som ganska snabbt försvann och det blev en torr whisky.
I smaken kom först en sötma som snabbt övergår i en torr whisky med viss
rökighet. Rund smak och medellång i eftersmaken. Totalt
har 9000 flaskor buteljerats.
Brora 29Y/1972, 50%; Douglas Laing; 1375:- kr.
Var mycket påminnande om en Islayvwhisky.
I doften hittade jag i första hand medicintoner. I
smaken kända man rökt skinka, medicinsmak, torrhet och en aning sältaton. Lång eftersmak med medicintoner. Brora som
stängdes 1983 är den rökigaste fastlandswhiskyn.
2003-03-09/Bernt Sjödin